EFOP-1.2.12-17-2017-00008

Vissza a suliba!

Már egy hónap sincs vissza a nyári szünetből, és utána újra elkezdődik az iskola,  a gyerekeknek reggelente be kell ülniük a padba, otthon pedig újra leckét kell írni, és tanulni kell. Vajon mivel, és hogyan segíthetsz gyermekednek, hogy könnyebben kezdje a következő tanévet?

Egyszerűbb a dolgod, ha gyermeked már nem elsős, és ugyanott folytatja a tanulmányait, ahová eddig járt, hiszen ő már nagyjából tudja, mire számíthat, és ismeri a tanárait és osztálytársait. Persze ebben az esetben is kezdj el időben beszélgetni a várható változásokról, például az új tantárgyakról, az új tanárokról.

Kezdjetek el pakolni

Már most kezdjetek előkészülni a következő tanévre, hogy ne maradjon minden az utolsó napokra. Pakoljatok át, selejtezzétek ki az íróasztalból azokat a dolgokat, amelyekre már nem lesz szükség, csináljatok helyet az új könyveknek, füzeteknek. Látogassatok el a papírboltba, fokozatosan vásároljátok meg, amire szükség lesz. Lehetőség szerint hagyd, hogy gyermeked döntsön, ő válassza ki a tolltartót, a füzeteket, az egyéb kellékeket. A készülődés izgalommal tölti el a gyerekeket.

Új iskola

Ha gyermeked most megy elsőbe, vagy iskolát vált, akkor látogassatok el oda. A legtöbb iskolában hetente egyszer van ügyelet ilyenkor is, az utolsó héten pedig már dolgoznak a tanárok, így megkérheted az igazgatót, vagy a leendő osztályfőnököt, hogy vezessen körül titeket, és meséljen egy kicsit gyermekednek arról, hogy mire számítson. Nézzetek be az osztályterembe, az ebédlőbe, a tornaterembe, a könyvtárba és a mosdókba is. Beszélgessetek róla, mi tetszett neki, mi nem. Ha lehetséges, próbáljátok ki az udvaron lévő játékokat. Ha nyáron is vannak ott gyerekek – például a nyári napköziben, vagy a focipályán – akkor velük is megismerkedhet, beszállhat a csapatba, vagy játszhatnak közösen. Gyermeked így észrevétlenül elkezd kötődni az iskolához, és szeptember elején nem kell majd erőszakkal odacipelned, hanem ismerősként megy oda, és otthonosabban érzi majd magát.

Ha erre nincs lehetőség, akkor is sétáljatok el az iskola épületéhez és nézzetek be a kerítésen, és beszélgessetek arról, hogy szeptemberben milyen jó lesz majd kipróbálni az iskola játszóterét.

Mikor kell felkelni?

Beszélgessetek az iskolai napirendről is: mikor kell felkelni, beérkezni, meddig kell ottmaradnia, hogy milyen az órák rendje, egyáltalán, hogy mik azok a tanórák. Ha szükséges gyakoroljátok az elválást. Azoknak a gyermekeknek, akik óvodába is jártak, ez nem jelent gondot.

Ha még van hátra egy évetek…

Ha még van csak óvodás gyermeked, és még van hátra egy évetek, akkor is elkezdhettek már készülődni az iskolára.

A legtöbb iskola a tanév folyamán szervez nyílt napot és más szülőknek és leendő iskolásoknak szóló programokat. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítanak gyermekednek, hogy megismerkedjen jövendő tanáraival. Beszélgethet velük, kérdezhet tőlük, megnézhetitek a napirendet. Neked és gyermekednek is megkönnyebbülés lesz, ha a személyes találkozás alapján választjátok ki a tanítóit. Gyermeked hamarabb kezd el kötődni hozzájuk, ha tudja, hogy kikre számíthat majd az iskolakezdéskor.

Ezeken a rendezvényeken a leendő osztálytársakkal is találkozhattok. Az ember jobban érzi magát idegen helyen, ha ismerős arcokat is lát.

Fokozatos változás

Az új napirendhez való igazodást kezdjétek el időben. Már az iskolakezdés előtti héten fektesd le gyermeked egyre hamarabb, hogy az első iskolai napon ne érje sokként a korai ébresztő.

A szünet utolsó hetében megkapjátok az új könyveket. Lapozzátok át ezeket együtt, és beszélgessetek arról, hogy milyen izgalmas dolgokról fognak tanulni ebben az évben. Próbáld meg felkelteni érdeklődését! A könyvekhez válasszatok együtt csomagolópapírt, és kössétek be őket együtt! Sokkal jobb érzés ízlésesen bekötött könyvből tanulni, mint elhanyagoltból.

Tanulás nyáron

Ne gyakoroljatok sokat a nyár folyamán, mivel akkor gyermeked nem tud feltöltődni, nem érzi a különbséget. Ha gyakoroltok, azt játékos formában tegyétek, hogy gyermeked észre se vegye, hogy tanultok. Olvassatok sokat, együtt vagy külön. Beszélgessetek róla, hogy miről olvas éppen, esetleg ajánlj neki könyveket! Vegyétek elő a kötelező olvasmányokat, és kezdjetek bele az olvasásba! Ha nincs hozzá kedve, akkor olvassatok együtt.

A Varázsbetű nyáron is segít

A Varázsbetű Programcsalád segítségével nyáron is hatékonyan fejlesztheted gyermeked olvasási képességét. A rengeteg különféle játék teljes mértékben gyermeked képességeire szabható. Óvodásoknak használható olvasás-előkészítésre, alsósoknak olvasástanításra és gyakorlásra, diszlexiásoknak pedig alsó tagozattól középiskoláig az olvasásban jelentkező problémák kezelésére.

A Varázsbetűvel való játék folyamatos sikerélményt jelent gyermekednek, így csökkentheted az olvasással kapcsolatos szorongását. Gyermeked olvasási képessége, helyesírása és szövegértése folyamatosan javul, önbizalma erősödik.

Elég napi 25-30 perc játék és rövid idő alatt is látványos eredményt érhettek el!

Forrás: Varázsbetű.hu