EFOP-1.2.12-17-2017-00008

A Te gyermeked eleget van a szabadban?

Annyi időt tölt gyermeked a szabad levegőn, amennyit te töltöttél annak idején?

Valószínűleg nem. A világ és az emberek szemlélete megváltozott. Egyre több olyan eszközzel vesszük magunkat körül, melyek a lakásban tartják a gyerekeket, és melyek az aktivitás, a kaland és a barátság illúzióját adják. Az információtechnológiának köszönhetően egyre többször hallunk arról, hogy gyerekek válnak balesetek vagy bűncselekmények áldozatává, így a szülők is jobban féltik gyermekeiket, nem szívesen engedik ki őket az utcára felügyelet nélkül. Sokszor nincs is idő a szabadban való játékra, hiszen a gyerekek vállát egyre nagyobb teher nyomja, iskola, tanulás, lecke, különórák, edzések.

Ha Téged is aggaszt, hogy gyermeked keveset van szabad levegőn, akkor a következő módszerek segítségével kicsalogathatod gyermeked a házból.

Alapozz az érdeklődésére!

Ha gyermeked csak bent szeret játszani, és ragaszkodik hozzá, hogy a szabadideje is szervezett legyen, akkor alapozz az érdeklődésére. Ezzel minden esetleges ellenérzését eloszlathatod.

Ha szeret fényképezni, akkor vedd rá, hogy szelfik helyett készítsen képet madarakról, fákról, virágokról, vagy bogarakról. Mutasd meg neki, hogy hogyan kell a hagyományos fényképezőgépet használni, beszélgessetek a fényképezés, videózás szabályairól. Akár még az is előfordulhat, hogy elkezd komolyabban érdeklődni a téma iránt.

Ha gyermeked a számítógépes játékokat szereti, akkor is van megoldás: mutasd meg neki, hogy nem csak a Minecrafttal lehet építeni, hanem a szabadban is: száraz ágakból, gallyakból építhettek madáretetőt, vagy matchboxoknak készíthettek versenypályát, vagy a közeli kiserdőben a bokrok között kialakíthattok egy kunyhót. A kalandjátékokat kiválóan pótolja a bújócska, a fogócska vagy épp a számháború.

Ha rajzolgatni szeret, akkor mutasd meg neki, hogy a szabadban gyűjtött anyagok: kövek, levelet, fakérgek, madártollak segítségével milyen szép kollázsokat, alkotásokat lehet készíteni.

Dolgozzatok össze!

A legtöbb szülő aggódik az idegenek, a forgalom, vagy játék jelentette veszélyek miatt. Az igazság azonban az, hogy az ország legnagyobb része ma biztonságosabb, mint a Te gyermekkorodban. 1990 óta harmadával csökkent a bűncselekmények száma, a baleseteké pedig 40 százalékkal.

Ettől persze még nem biztos, hogy meg is nyugszol. Ebben az esetben is van megoldás.

A gyerekek általában sokkal szívesebben játszanak társaságban. Szerencsére nem Te vagy az egyetlen olyan szülő, akinek gyermeke túl sokat van odabent.  Beszélj össze más szülőkkel! Ha úgy érzitek, hogy nincsenek biztonságban egyedül, akkor megbeszélhetitek, hogy felváltva vigyáztok rájuk. Mindenkinek könnyebb így.

Néhány szempont ezzel kapcsolatban:

Ne szólj bele a játékba, hagyd a gyerekeket egyedül játszani. A saját gyermekeddel se bánj másképp, ne fegyelmezd jobban, ne dicsérd másképp, mint a többit. Csak akkor avatkozz be, ha valamelyik gyerek veszély kerül. A legjobb az, ha a gyerekek nem is veszik észre jelenlétedet.

Szabályok

Korlátozd azt az időt, melyet gyermeked képernyők előtt tölthet (ideértve minden elektronikus kütyüt: a tévét, a telefont és a számítógépek minden fajtáját). Beszéljétek meg, hogy mennyi időt tölthet gyermeked ezekkel az eszközökkel naponta, és utána tartasd is be a megállapodást. Így gyermeked szívesebben megy majd ki a szabadba, és hamarosan rájön, hogy ott is szerezhet izgalmas élményeket.

A gyerekek egy idő után megszokják a szabadban való játékot, és megtanulják, hogy hogyan találhatják fel magukat saját fantáziájuk és kreativitásuk által. A végeredmény egy boldogabb gyerek lesz.

Forrás: Varázsbetű.hu