EFOP-1.2.12-17-2017-00008

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Nagyszerű hetet tölthettünk a Zsályaliget Élményparkban. Lenyűgöző és izgalmas természetközeliségben, tiszta és friss levegőn lehettek a gyerekek a fárasztó tanév után.

Élvezhették a nagy teret, kedvükre játszhattak és élményeket gyűjthettek a drótkötélpályán, a tarmbulinokon, a csúszdán, gokartozás és egyéb játékok közben.

Színes és változatos programokban vettünk részt. Fantasztikus napot töltöttünk Mohácson, ahol először a lovardában a lovakkal és lovaglással ismerkedtek a gyerekek, majd a télűző népszokás, a busójárás interaktív múzeumában, a Busóudvarban jártunk, ahol a gyerekek élvezettel öltötték magukra a busójelmezeket.

Óriási élmény volt számukra a Csele patak egyetlen fennmaradt Szent Miklós Vízi- és Taposómalmának megtekintése, amely a világon egyedülálló, és amelyet maguk is kipróbálhattak.

Ezáltal történelmi és irodalmi ismereteik is bővültek, és tankönyvi magyarázat nélkül érthették meg, hogy mit is jelentenek azok a szólások, mint „csökönyös, mint a szamár”, vagy „felöntött a garatra”, vagy mit is jelent, ha azt mondjuk, hogy valaki „nem tud kiszakadni a taposómalomból”.

Nagyon élvezték a göröngyös utakon való kerékpártúrát a gyönyörű sárga napraforgó táblák mellett, a gyalogtúrát az erdőben, az állatsimogatót, és a növényekkel való foglalkozást is.Ténylegesen rácsodálkoztak arra, hogy mi a különbség a betonút és a földes út között, ami nekünk tanároknak igazán furcsa volt.

Csodálatos volt a kirándulás a Pécsi Állatkertben, ahol közvetlen közelről is találkozhattak  állatokkal, a fókatréning pedig igazi látványosság volt a számukra, a lámák és majmok etetése pedig szokatlanságával és érdekességével, az állatok közelségével egyenesen elvarázsolta őket.

A  Varázspadláson, a Mackómúzeumban pedig arra csodálkoztak rá, hogy kitartó munkával mit lehet elérni és létrehozni a magunk és mások számára.

A Siklósi Várban tett látogatás szintén lenyűgözte őket, az interaktív fegyverbemutató igazi izgalmakat jelentett, különösen a fiúk számára, ahol sokkal jobban megérthették a múltnak egy darabját anélkül, hogy ehhez egy tankönyvet is fel kellett volna lapozniuk.

A „várkapitány” éles lövése egy életre az emlékezetükbe vésődött, ugyanúgy, mint a felöltött páncélzatok, sisakok és katonai zubbonyok emléke.

A Siklósi Termálfürdőben tett látogatás pedig a heti program igazi megkoronázása volt.

Minden helyszínen nagyszerű előadókkal találkoztunk, akik nagyon élvezetesen és a gyerekek nyelvén adták át ismereteiket, így interaktív előadásuk nagyban hozzájárult a gyerekek különböző területeken szerzett ismereteinek élményszerű növekedéséhez.

Köszönjük a Manna Alpítványnak a lehetőséget, amit megteremtettek, olyan gyerekek számára is, akik esetleg ilyen programokban talán nem is vehetnének részt.

Köszönettel: Szepeshelyi Lívia

Tanár – Pécsi Meszesi Általános Iskola