EFOP-1.2.12-17-2017-00008

Alacsony a gyerek önértékelése? Ezt tedd, hogy ne váljon szorongó felnőtté

Rendkívül fontos, hogy időben kezeld a problémát.

A gyerekek lelke rendkívül érzékeny, egy számukra bántó mondat vagy az, hogy megalázzák őket mások előtt, komoly kárt tehet bennük. Bár az önbizalom növelése nem a legegyszerűbb feladat, ha a gyerkőc lelki problémákkal küzd, ám korántsem lehetetlen.

A szülőknek ugyanis rendkívül fontos szerepe van abban, hogy megfelelő nevelési módszerekkel fokozzák a kicsik önbizalmát, elősegítve ezzel, hogy később se váljanak szorongó felnőttekké. A következőkben összegyűjtöttük a leghatékonyabb önbizalom-növelő tippeket!

A szülő szerepe kulcsfontosságú

Nagyon fontos, hogy ne szégyenítse meg a gyereket, és ne szidja, ha az valamit elront. Sokkal célravezetőbb az a megoldás, hogy ilyen esetekben inkább elmondja a szülő, mit lehetett volna másképp tenni, hogyan lehet legközelebb még ügyesebb a gyerek.

A tanárokkal is érdemes tartani a kapcsolatot, beszélni velük, milyen magatartás jellemző a gyerkőcre az iskolában. Ajánlott tehát közösen figyelni arra, hogy az órákon se kerüljön kellemetlen helyzetbe, ha például valamit nem tud, ugyanis az nem fogja elősegíteni az önbizalmának növelését, éppen ellenkezőleg.

Másoknak sem sikerül minden elsőre

Ha a gyerek önbizalmának fejlesztése a cél, az is rendkívül fontos, hogy a szülő erősítse a gyerek saját magába vetett hitét. Dicsérje meg, ha sikere van, amennyiben viszont nem jól csinált valamit, ne azt mondja, hogy igen, ez kevés volt, de tudsz te jobbat. Sokkal inkább azt érdemes erősíteni benne, nem ő az egyetlen, akinek nem sikerül minden elsőre. A szülő ilyen esetekben akár saját példát is hozhat: például valamikor neki is újra kellett próbálkozni, ami egyáltalán nem szégyen.

Különböző praktikák

Hatásos praktika, ha a szülő olyan helyzetet teremt, amilyenben a gyereknek sikerélménye lesz, például utóbbi segíthet az ebéd elkészítésében. Érdemes olyat választani, amiről tudja, egészen biztos, hogy a gyerek nem rontja el – hiszen figyel rá -, így a végén joggal dicsérheti meg, ezáltal is fokozva az önbizalmát.

Egy másik ajánlott praktika az indirekt dicséret, aminek lényege, hogy a gyereket közvetlenül, szemtől szembe dicsérje a szülő, és ne úgy, hogy a gyerek csak messziről hallja. A még rosszabb verzió, amikor a csemete nem is tud róla, mert a szülő csak másnak meséli, milyen ügyes.

A kudarc feldolgozása

A gyerek önbizalmának fejlesztésében az is elengedhetetlen, hogy a kudarc feldolgozását szintén meg kell tanítani neki. Kiskorban erre nagyon jó példa a társasjátékozás, amikor a kicsik megtanulhatják, hogy nem lehet mindig győzni. A szerencse ugyanis forgandó, az életben pedig kudarcok is vannak. Ez viszont teljesen természetes, de mindenből lehet tanulni. Ha pedig hiszünk magunkban, illetve abban, hogy egyre jobbak leszünk, az csak a mi fejlődésünket segíti elő.