EFOP-1.2.12-17-2017-00008

Manna Tábor 2019

RÖVID SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ A PROJEKT ELŐREHALADÁSÁRÓL

2019-ben összesen 21 turnusban fogad a Manna Alapítvány táborozókat a Zsályaliget Élménytábor fejlesztő heteire, az alábbi beosztás szerint, turnusonként 54 táborlakóval.

KÓD Turnus érkezése Turnus távozása Intézmény pontos neve
2019_1 2019.04.08 2019.04.13 Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola
2019_2 2019.04.29 2019.05.04 Hetvehelyi Általános Iskola, Gödrei Körzeti Általános Iskola
2019_3 2019.05.13 2019.05.18 Pécsi Illyés Gyula Általános Iskola
2019_4 2019.05.20 2019.05.25 Szieberth Róbert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
2019_5 2019.05.27 2019.06.01 Pellérdi Általános Iskola
2019_6 2019.06.17 2019.06.22 Szentlőrinci Általános Iskola Királyegyházai...
Tovább...

Lendületesen drágulnak a táborok -itt vannak a “napközis” és az “ott alvós” programok átlagárai

Viszont az is igaz, hogy a táborozók száma is szépen kerekedik.
Az előző évhez képest 10 százalékkal többen – várhatóan több mint 215 ezren – táboroznak majd az idei nyáron a www.taborfigyelo.hu eddigi adatai szerint.
Tóth Béla, a portál vezetője az MTI-hez eljuttatott összegzésében kiemelte: a szülők közel fele még nem választott tábort gyermekének, így a következő hetekben “igazi rohamra” lehet számítani a megmaradt helyekért.
Kifejtette: tavaly átlépett egy lélektani határt a táborozó gyerekek száma, több mint 200 ezer diák töltötte a vakáció legalább egy hetét valamilyen gyermektáborban, de a növekedés nem állt meg.
Az idei előrejelzések még ezt a rekordot is meghaladják, várhatóan több mint 215 ezer gyermek fog táborozni idé...
Tovább...

Manna Tábor 2018

Tovább...

Köszönet TVT iskola 4/b osztály

Mindig örömünkre szolgál, ha megoszthatjuk pozitív visszajelzéseinket. Most a TVT iskola 4/b osztály egyik szülőjének levelét idézzük.

“Kedves Andrea, és Eszter!

A Testvérvárosok terei Általános Iskolából 09.17-09.21-ig táboroztak Önöknél a 4-es évfolyam gyermekei, többek között az én kisfiam is.
Szeretném megköszönni, több szülőtársam nevében is, azt az élményt, odafigyelést, megszervezett programokat, szeretetet, profizmust amivel gyermekeink gazdagabbak lettek e hét alatt.
Nagyon jól érezték magukat, annak ellenére, hogy sokuknak ez volt az első ott alvós táboruk. Bennünk szülőkben talán nagyobb volt az aggodalom, mint a gyerekekben, de hazatérésük után elmondásuk alapján minden zökkenőmentesen zajlott, hiszen egy profi csapat volt a háttérben...

Tovább...

Egy két éves naplójából

➡️Reggel, amikor felkeltem egyedül akartam felöltözni, de azt mondták: “Nem, erre most nincs időnk, majd én csinálom inkább.”

😔Ez elszomorított.

➡️Egyedül akartam megenni a reggelimet, de azt mondták: “Nem, összemaszatolsz mindent, majd én adom inkább.”

😟Ettől csalódott lettem.

➡️Oda akartam sétálni a kocsihoz, és egyedül beszállni, de azt mondták: “Nem, sietnünk kell, erre most igazán nincs időnk. Majd én viszlek.”

😢Erre elsírtam magam.

➡️Egyedül akartam kimászni az autóból, mire jött a válasz: “Ne húzd az időt, majd én kiveszlek.”

😦Ettől legszívesebben világgá futottam volna.

➡️Később a fakockákkal játszottam, de folyton kioktattak, hogy: “Nem, nem így kell, hanem így..”

Elment a kedvem a kockázástól...

Tovább...

„Kééépzeld el…! Várj, azt nem tudom, hogy kell!” – Az eltűnt képzelőerő nyomában

„Hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha nem felépítjük, hanem készen kapjuk a képzelet birodalmát” – állítja pszichológus szakértőnk, Tóth Dániel, aki szerint az alapvető készségek fejlődéséhez muszáj lenne egyensúlyt teremteni a gyerekek életében a virtuális világban, valamint a valóságban töltött idő között.

„Ha el tudod képzelni, meg tudod csinálni” – tartja a mondás. Ha e logika mentén haladunk, akkor sajnos elég sötét következtetésre juthatunk azzal kapcsolatban, hogy a készen kapott, az okoseszközökön elérhető, minimális képzelőerőt igénylő játékok és videók milyen hatással lehetnek az életünkre.

Ráadásul ez nem csak „a felnőttek dolga” – a probléma éppen azt a korosztályt érinti a leg...

Tovább...

Ha melegebb van 21 foknál, romlik a diákok teljesítménye

A meleg közismert hatása, hogy visszaveti a koncentrációs képességet, nehezebbé válik a munkára vagy a tanulásra figyelni. Felmerül azonban a kérdés, hogy a teljesítményünkön valóban meglátszik-e ez, és ha igen, akkor milyen mértékben. Amerikai kutatók 10 millió középiskolás teszteredményeit vizsgálták meg 2001 és 2014 között, hogy választ kapjanak erre a felvetésre.

Az eredmények szerint az általános szövegértési és számolási képességeket, illetve az íráskészséget felmérő PSAT

teszten elért pontszámok összefüggést mutatnak a vizsga évében mért hőmérséklettel, méghozzá a várakozásoknak megfelelően negatív irányút.

A diákok teljesítőképessége tehát a melegebb tanévekben jelentősen visszaesett.

Az alábbi ábrán jó...

Tovább...

Vissza a suliba!

Már egy hónap sincs vissza a nyári szünetből, és utána újra elkezdődik az iskola,  a gyerekeknek reggelente be kell ülniük a padba, otthon pedig újra leckét kell írni, és tanulni kell. Vajon mivel, és hogyan segíthetsz gyermekednek, hogy könnyebben kezdje a következő tanévet?

Egyszerűbb a dolgod, ha gyermeked már nem elsős, és ugyanott folytatja a tanulmányait, ahová eddig járt, hiszen ő már nagyjából tudja, mire számíthat, és ismeri a tanárait és osztálytársait. Persze ebben az esetben is kezdj el időben beszélgetni a várható változásokról, például az új tantárgyakról, az új tanárokról.

Kezdjetek el pakolni

Már most kezdjetek előkészülni a következő tanévre, hogy ne maradjon minden az utolsó napokra...

Tovább...

Mit ne mondj a kamasznak? – avagy 8 mondat, amit már mi is utáltunk hallgatni

Tinédzserkorba lépett a gyerekem, és a változás valóban sokkoló. No, nem ő lett annyira más – bár időnként persze rácsodálkozom –, hanem az emberek reakciója. Nemrég ajnározták, most meg előfordul, hogy a dicséret is csak cukormázzal leöntött beszólás, kritikai észrevétel vagy „szeretetből” fakadó tanító szándék. Csodáljuk, hogy ki vannak bukva a felnőttekre a kölykök? Kurucz Adrienn írása.

A kicsi gyerek cuki. Tök mindegy, hogy néz ki, elolvadunk tőle. A buszon rámosolygunk, akkor is, ha az arcunkba prüsszent. A sorban előre engedjük a családját. Az eladó mindig megajándékozza valami jutalomfalattal. Ha szólunk hozzá (szólunk hozzá), akkor prüntyögünk...

Tovább...

Pedagógusszerepek változása – Fegyelem 2. rész

Előző írásomban szerettem volna körvonalazni a túlhaladott fegyelmezési elvek problematikáját, és rávilágítani, miért is oly szükségszerű a klasszikus fegyelmezési módszerek átgondolása, és helyettük konstruktív megoldások keresése.

Amikor egy tanártól azt hallom, hogy „De hát nekem nincs időm új módszereket tanulni, egyébként sincs megfelelő továbbképzés, ha pedig van, túl drága. Arra pedig végképp nincs időm hogy tanulmányokat vagy módszertant olvassak!”, akkor először is eszembe jut Jocó bácsi, másodszor pedig az az egyszerű megállapítás, miszerint „De igenis, van időd!”. Ugyanis, – tudom, közhelyként hangzik – az embernek arra van ideje, amire időt szán. És igen tisztában vagyok vele, hogy pedagógusként az ember nem bővelkedik szabadidőben...

Tovább...