EFOP-1.2.12-17-2017-00008

A szabad levegő boldogabbá teszi gyermeked

Emlékszel?

Amikor mi voltunk gyerekek, akkor még nem volt számítógép, nem volt internet, nem voltak videojátékok, tabletek, telefonok, sőt, ami azt illeti, tévé is alig.

Mi még építettünk gátat a patakban, készítettünk törzsi kunyhót a közeli erdőben, másztunk fára, és kergettük a pillangókat sötétedésig. Fociztunk, tollasoztunk, bújócskáztunk, fogócskáztunk, bicajoztunk.

Képernyő-kerítés

Ma kevesebb jut a gyerekeknek ezekből az élményekből. Interaktív módon informáló és szórakoztató képernyők vesznek körül minket és gyermekeinket, és közben elfelejtkezünk a mozgás és az önfeledt játék fontosságáról. Pedig valójában minden gyermeknek szüksége van rá, hogy megtapasztalja ezeket az élményeket.

Odakint nincs mit csinálni!

Manapság sokaknak nincs kertje, vagy ha van is, félünk egyedül kiküldeni a gyermeket, mi pedig dolgozunk, vagy vacsorát készítenünk és nincs időnk kimenni játszani. A gyerekek megszokják, hogy iskola után is bent kell eltölteniük az időt estig, elektronikus kütyüikkel szórakoztatják magukat, és egy idő után már nem is lesz igényük kimenni, sokszor talán nem is tudják, hogy mit lehet odakint csinálni. Aztán persze meglepődünk, hogy már akkor ingerülten válaszolnak, amikor hozzájuk szólunk.

Pozitív hatások

A nagymamánknak igaza volt. Minden gyermeknek szüksége van szabad levegőre és mozgásra. Azok a családok, akik több időt töltenek együtt a szabadban sokkal kiegyensúlyozottabbak.

Kutatások kimutatták, hogy a szabad levegő hatására gyermekeink sokkal

– nyugodtabbak, és jobban tudnak koncentrálni – ez nagyon fontos a hiperaktív gyermekeknél

– boldogabbak –  a jó levegő, napsütés és mozgás jó kedvre derít és csökkenti a depressziót

– egészségesebbek – A szobában kuksoló gyerekek közül sokan szenvednek D-vitaminhiánytól.

– kevésbé kövérek – a gyermekorvosok szerint legalább napi egy óra mozgás szükséges, így elkerülhető a túlsúly és cukorbetegség

– jobb a látásuk – kevesebb időt töltenek a tévé előtt, illetve a magasabb D-vitamin szint is hozzájárul a szem megóvásához.

– jobban tanulnak – a mozgás fejleszti a gyerekek figyelmét és tanulási képességét, így jobban teljesítenek (Leckeírás és tanulás előtt is engedd ki gyermeked az udvarra!)

–  Kreatívabbak – kevesebb kész dolgot kapnak a kezükbe, ezért rá vannak utalva, hogy saját képzeletüket és találékonyságukat használják.

Te is mozoghatsz!

A modern élet megfosztja a gyerekeket a természet szépségeitől. Rendezd át napirendeteket úgy, hogy gyermeked minden nap tudjon egy rövid időt a levegőn lenni. Ha egyedül nincs hozzá kedve, csatlakozz hozzá! Neked is jót fog tenni!

Homok, hinta, mászóka

Első lépésként alakítsatok ki egy gyerekbarát sarkot az udvaron, homokozóval, hintával, mászókával, vagy akár ugrálóval, gyerekmedencével. Ezzel órákig elszórakoztatják magukat a gyerekek. Lehet ott homokozó, medence, hinta, mászóka, ahol órákig elszórakoztatja magát gyermeked. Ha erre nincs lehetőség, megteszi egy rosszabb asztalterítő vagy pokróc, amelyből indiánsátor készülhet, de jó szórakozást jelenthet egy homokkal teli lavór, egy vödör víz és néhány homokozó szerszám is.

Ha nincs kertetek, akkor válasszatok ki a lakhelyetekhez közel egy parkot, ahova gyermeked szívesen jár. Ha a parkban barátkozni kezd, örülj neki, bíztasd, és ne ragaszkodj hozzá, hogy végig veled legyen!

Közösen!

Kiránduljatok, túrázzatok, biciklizzetek együtt családostól. Szép és maradandó élményeket biztosít, és összehozza a családot.

Ha a valamilyen szabadtéri sportot választotok, ne a versenyen legyen a hangsúly, hanem a szórakozáson. Próbáljatok együttműködni, például tollasozásnál legyen az a cél, hogy a labda minél tovább a levegőben maradjon. Csak közösen dönthetitek meg a saját rekordotokat!

Kikapcsolódás – szó szerint

És persze még egy fontos dolog: a mobilt kapcsold ki. A hívások megszakítják a játékot és elrontják a hangulatot.

Forrás: Varázsbetű.hu